Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Γ. Ν. Σαϊμπάμπα: Δημόσια επιστολή-καταγγελία Ευρωβουλευτών στην Φ.Μογκερίνι

Η Λίντια Σένρα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την Αριστερή Αλτερνατίβα Γαλικίας και ο Φάμπιο ντε Μάσι, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το γερμανικό Ντι Λίνκε, έστειλαν μια δημόσια επιστολή στην Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας. Την ίδια επιστολή-καταγγελία κοινοποιούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση του καθηγητή Γ. Ν. Σαϊμπάμπα. Αναλυτικά αναφέρουν:

“ Στις 29 Φλεβάρη 2016, λάβατε γραπτή ερώτηση Ε-001822-16 σχετικά με την κατάσταση της φυλάκισης που ο καθηγητής Γ. Ν. Σαϊμπάμπα υφίσταται στην Ινδία, και απαντήσατε ότι:  

“Η ΕΕ παρακολουθεί από κοντά περιπτώσεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συλληφθεί στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης του καθηγητή Σαϊμπάμπα, κατηγορούμενου για σχέσεις με τους ναξαλιστές και της κ. Αρουντάτι Ρόι, που κατηγορείται για απείθεια προς το δικαστήριο για ένα άρθρο της όπου υποστήριζε τον καθ. Σαϊμπάμπα. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Νέο Δελχί έκανε εκκλήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους προς την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στα ζητήματα αυτά, κυρίως στην ελευθερία της έκφρασης, στο δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη και στα δικαιώματα των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα θέματα αυτά εξετάζονται επίσης στο διάλογο ΕΕ-Ινδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.



Στις 7 Μάρτη 2017 ο καθ. Γ. Ν. Σαϊμπάμπα καταδικάστηκε σε ισόβια μαζί με άλλους πέντε ακτιβιστές, οι οποίοι κατήγγειλαν βασανιστήρια σε βάρος τους κατά τη διάρκεια της κράτησης τους. Οι κατηγορίες βασίζονται σε εφαρμογή άρθρων του δρακόντειου νόμου UAPA για “παράνομες ενέργειες”, ενός νόμου που έχει καταδικαστεί από όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία και το εξωτερικό, ενός νόμου που στοχεύει στην παρεμπόδιση άσκησης των ελευθεριών έκφρασης και συνείδησης.

Ο καθηγητής Γ. Ν. Σαϊμπάμπα, όπως ίσως γνωρίζετε, έχει 90% αναπηρία, η οποία έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες από οξεία παγκρεατίτιδα και του έχει συστηθεί η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Για το λόγο αυτό η ισόβια κάθειρξη ισοδυναμεί με ποινή θανάτου για τον καθηγητή που δεν έχει κάνει τίποτε περισσότερο από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Αντιβάσι και των Νταλίτ και την καταδίκη της επιχείρησης “Πράσινο Κυνήγι”.

Σας καλούμε να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα να σταματήσει η ισόβια κάθειρξη του Γ. Ν. Σαϊμπάμπα και να ζητήσετε να γίνουν σεβαστές όλες οι νομικές εγγυήσεις για τον ίδιο και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, και σε αρμονία με τις θέσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σας καλούμε να παγώσετε όλες τις συμφωνίες της ΕΕ με την Ινδία.

Με εκτίμηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου