Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

'Εκκληση του Βαραβάρα Ράο, προέδρου του RDF για τον Γ.Ν. Σαϊμπάμπα

Βαραβάρα Ράο, Πρόεδρος του ινδικού RDF: 
Έκκληση προς το λαό, τις δημοκρατικές οργανώσεις, τις μαζικές συλλογικότητες, τα πολιτικά κόμματα και κάθε προοδευτικό άνθρωπο 
ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ.Ν. ΣΑΪΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!

Να οικοδομήσουμε ένα πλατύ ενιαίο δημοκρατικό κίνημα και να απαιτήσουμε την απελευθέρωση των καθ. Γ.Ν. Σαϊμπάμπα, Χεμ Μίσρα, Πρασάντ Ραχί, Μαχές Τίρκε, Πάντου Ναρότε και Βιτζέι Τίρκε που καταδικάστηκαν με βάση το νόμο UAPA από το δικαστήριο του Γκατ\σιρόλι της Μαχαράστρα και να αγωνιστούμε για την κατάργηση αυτού δρακόντειου νόμου.


Το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο δεν είναι μετωπική οργάνωση του ΚΚΙ (Μαοϊκού) και δεν είναι απαγορευμένη οργάνωση στο Δελχί, τη Μαχαράστρα και ορισμένες άλλες πολιτείες.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Γκατσιρόλι ανακοίνωσε την απόφασή του ενάντια στον Γ.Ν. Σαϊμπάμπα και πέντε άλλων στις 7 Μάρτη 2017 υπό την προστασία πλήθους οπλισμένων αστυνομικών. Οπλισμένοι αστυνομικοί με ΑΚ-47 παραβρίσκονταν μέσα στο δικαστήριο όπου υποτίθεται διεξάγονταν η ανοιχτή στο κοινό δίκη. Από την πλευρά των κατηγορουμένων επιτρέπονταν η είσοδος μόνο για τους στενούς συγγενείς και για τους δικηγόρους υπεράσπισης.

 Ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση στις 3:00 μ.μ., λέγοντας πως οι κατηγορούμενοι “κηρύχτηκαν ένοχοι”, και στις 5:00 μ.μ. μοιράστηκε στους κατηγορούμενους, τους δικηγόρους και την κατηγορούσα αρχή ένας τόμος απόφασης 827 σελίδων γραμμένων στα Αγγλικά! Το δικαστήριο αρνήθηκε να ανανεώσει παλιότερες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή του Γ.Ν. Σαϊμπάμπα, λέγοντας πως θα τα αναλάβουν όλα αυτά οι αρχές των φυλακών. Αυτή η προαποφασισμένη μεροληπτική στάση κατά του Γ.Ν. Σαϊμπάμπα φαίνεται και στην ίδια την απόφαση. Εκεί αναφέρεται πως “αν και ο Γ.Ν. Σαϊμπάμπα είναι ανάπηρος κατά 90% το μυαλό του είναι διαυγές”.

Γεγονός όμως είναι πως η επί 2,5 χρόνια κράτηση του στα κελιά απομόνωσης της φυλακής υψίστης ασφαλείας της Ναγκπούρ προκάλεσε σοβαρή επιδείνωση της υγείας του. Τα διαστήματα που ήταν ελεύθερος με εγγύηση στο Δελχί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015, και αργότερα ανάμεσα στον Απρίλη 2016 και το Μάρτη του 2017, τον πέρασε κατά κύριο λόγο σε εξειδικευμένα νοσοκομεία του Δελχί και της Χαϊντεραμπάντ λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας, όπου και κατά καιρούς νοσηλεύτηκε. Παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του αναγκαζόταν να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Δελχί στο Γκατσιρόλι για να παραβρεθεί στη δίκη. Χαρακτηριστικά την παραμονή της έκδοσης της απόφασης ήταν στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος. Στις εξετάσεις φάνηκε πως έχει βλάβες στο πάγκρεας και στη χοληδόχο κύστη και πως πρέπει να εγχειριστεί σε τρεις βδομάδες. Οι γιατροί συμβούλεψαν να μην μετακινηθεί και ως τότε να ξεκουράζεται.

Η περίπτωση του Χεμ Μίσρα δεν διαφέρει. Όταν πιάστηκε στο Μπαλαρσάχ επρόκειτο να εισαχθεί στο νοσοκομείο Πρακάς 'Αμπτε του Γκατσιρόλι για θεραπεία στο τραυματισμένο και ανάπηρο χέρι του. Η κράτησή του είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια απ' όλους. Βασανίστηκε άγρια όσο κρατούνταν παράνομα για ένα μήνα μαζί με τον Πρασάντ Ραχί. Για να μη μιλήσουμε για τους τρεις αντιβάσι που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, εξευτελισμού και φυσικής βίας από μεριάς της αστυνομίας και των αρχών των φυλακών.  

Δεν αναφέρουμε την κατάσταση της υγείας των καταδικασθέντων για να αντιμετωπιστούν σε ανθρωπιστική βάση από το δικαστήριο αλλά απλά να καταγράψουμε τη διαμαρτυρία μας για τη μη νόμιμη αντιμετώπιση τους από το δικαστήριο.

Η απόφαση κρίνει επίσης την μαοϊκή ιδεολογία, το πρόγραμμα του ΚΚΙ (Μαοϊκό) και την πολιτική του αντίληψη. Επί της ουσίας όλη η απόφαση των 827 σελίδων δεν στηρίζεται σε νομικές βάσεις αλλά είναι πλήρως προκατειλημμένη και κατευθυνόμενη. Γι΄ αυτό έριξε ισόβια σε πέντε ανθρώπους και 10 χρόνια κάθειρξη στον Βιτζέι Τίκρε βάσει του νόμου UAPA, και όχι βάσει του άρθρου 120Β του ποινικού κώδικα για εγκληματική συνωμοσία. Γιατί αν δεν υπάρχει έγκλημα βάσει του 120Β τότε πως θα αποδειχτεί η εξαπόλυση του πολέμου;

Η απόφαση επανειλημμένα αναφέρει πως αυτά τα άτομα είναι μέλη του ΚΚΙ (Μαοϊκού), ότι έχουν επαφές με το Κόμμα και προσπαθούσαν να συναντηθούν με στελέχη του παρά το γεγονός πως είναι παράνομο. Έτσι η σχέση με το Κόμμα τιμωρείται με ισόβια. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση κατά του Αρούπ Μπουγιάν, καθώς και σε απόφαση του δικαστή Μαρκαντέγια Κατζού. Και στις δυο αυτές αποφάσεις η προπαγάνδα των ιδεών ενός παράνομου κόμματος ή το να είσαι μέλος του δεν θεωρούνται εγκλήματα εκτός αν οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες που τιμωρούνται βάσει του ινδικού ποινικού κώδικα. Το δικαστήριο άκουσε και σημείωσε αυτές τις αποφάσεις αλλά δήλωσε πως δεν έχουν εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση χωρίς όμως να αιτιολογήσει κάτι τέτοιο.  

Η απόφαση, εκτός του ΚΚΙ (Μαοϊκού), χαρακτηρίζει επίσης παράνομη οργάνωση και το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο (ΕΔΜ) και λέει ότι ο Σαϊμπάμπα είναι ενεργό μέλος του Κατ΄ αρχάς το ΕΔΜ δεν είναι μετωπική οργάνωση του ΚΚΙ (Μαοϊκού). Ιδρύθηκε το 2005 και έκανε την πρώτη του συνδιάσκεψη στο Χαϊντεραμπάντ τον Απρίλη του 2012. Τον Αύγουστο του 2013 κηρύχτηκε παράνομο στην Αντρα Πραντές βάσει του Νόμου για τη Δημόσια Ασφάλεια της πολιτείας. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ως τώρα η συζήτηση έχει αναβληθεί τρεις φορές. Το 2006 το ΕΔΜ κηρύχτηκε παράνομο στην Ορίσα. Η απόφαση προσβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Ντανταπάνι Μοχάντι, εκτελεστικό μέλος του ΕΔΜ. Πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ορίσα να εξετάσει το αίτημα του Ντανταπάνι Μοχάντι. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Δικαστήριο της Ορίσα.

Το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο δεν είναι απαγορευμένη οργάνωση βάσει του άρθρου 124Α του νόμου περί Στάσης ούτε βάσει του UAPA. Δεν είναι απαγορευμένο στη Μαχαράστρα, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, ούτε στο Δελχί, όπου ζουν οι Σαϊμπάμπα και Χεμ Μίσρα. Δεν είναι επίσης απαγορευμένο σε άλλες πολιτείες.

Ο δημόσιος κατήγορος σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως για πρώτη φορά τιμωρούνται μαοϊκοί από τα μεσαία στρώματα και ότι αυτό αποτελεί μήνυμα προς τους διανοούμενους που στηρίζουν τη μαοϊκή ιδεολογία. Αυτή είναι η λογική του κράτους. Επομένως βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση που βασίζεται στη φυσική δικαιοσύνη ή τους νόμους της χώρας αλλά πρόκειται για πολιτική προκατάληψη ενάντια σε κάθε είδους αντίσταση στο κράτος. Γι΄ αυτό το δικαστήριο στηρίχτηκε στον δρακόντειο νόμο UAPA κι όχι στον ινδικό ποινικό κώδικα και τα θεμελιώδη δικαιώματα που ενυπάρχουν στο ινδικό Σύνταγμα.  

Στην πράξη η απόφαση επιβεβαιώνει την πεποίθηση του ΕΔΜ πως το γράμμα και το πνεύμα της δημοκρατίας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από την επανάσταση των πλατιών λαϊκών μαζών.

Γι΄ αυτό το ΕΔΜ καλεί το λαό, τις δημοκρατικές οργανώσεις, άτομα, μαζικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα να οικοδομήσουν ένα πλατύ ενιαίο δημοκρατικό κίνημα και να απαιτήσουν την απελευθέρωση του καθ. Γ.Ν. Σαϊμπάμπα, του Χεμ Μίσρα, του Πρασάντ Ραχί, του Μαχές Τίρκε, του Πάντου Ναρότε και του Βιτζέι Τίρκε που έχουν καταδικαστεί από το δικαστήριο του Γκατσιρόλι της Μαχαράστρα βάσει του νόμου UAPA.

Να αγωνιστούμε επίσης για την απόσυρση του δρακόντειου νόμου UAPA.  

Βαραβάρα Ράο  
Πρόεδρος του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου  

Σ.τ.μ.: Η ανακοίνωση με ημερομηνία 10/3/2017 δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην ηλεκτρονική τοποθεσία http://virasam.org/article.php?page=414, ιστοσελίδα της Ένωσης Επαναστατών Συγγραφέων της οποίας επίσης πρόεδρος είναι ο αγωνιστής ποιητής Βαραβάρα Ράο. Η ιστοσελίδα περιέχει κείμενα κυρίως στην γλώσσα Τελούγκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου